Olle Reichenbergs fredagsbrev den 27 april

Sveket från Centern

I veckan kom beskedet om att Centerpartiet kommer att rösta för regeringens förslag om att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige. Beskedet kom inte helt oväntat och måste betecknas som ett hårt slag för Alliansen. Förslaget innebär att 9 000 ensamkommande unga som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd för att slutföra gymnasiestudier. Därigenom sägs de ha möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden och bli aktuella för ett permanent uppehållstillstånd. Man kan naturligtvis fundera på hur realistiskt det är… Förslaget motiveras med att de fått vänta så länge på att få sin sak prövad att de hunnit bli vuxna, och under den tiden har lagstiftningen skärpts.

Centerns ställningstagande är inte bara ett svek mot de tre andra allianspartierna, utan även ett svek mot svensk rättstradition. Benjamin Dousa, ordförande i Moderata ungdomsförbundet, skriver i en debattartikel: “Problemet är att asylprövning inte är något som bör ske av Sveriges riksdag, utan genom en process som bör prövas noggrant av ansvarig myndighet i varje enskilt fall”. Och liknande argument har framförts av flera tunga remissinstanser med Lagrådet i spetsen. Till det kommer att kostnaden för att genomföra förslaget beräknas till ca tre miljarder kronor på tre år. Det är oansvarigt att hantera skattebetalarnas pengar på ett så lättvindigt sätt. Det är rent ut sagt bedrövligt.

Läs Benjamin Dousas debattartikel i Aftonbladet här:https://www.aftonbladet.se/debatt/a/kaGgda/ni-ar-ett-skenheligt-parti-annie-loof

Catella Arena invigd

Igår torsdag invigdes Catella Arena på Rinkebyvägen här i Danderyd. Det är där som Good to Greats tennisakademi numera huserar. Jag var inbjuden till invigningen som representant för kommunen, och det var verkligen roligt att se hur fin anläggningen har blivit. Catella Arena öppnar många nya möjligheter för oss danderydsbor. Intresset för tennis i vår kommun är mycket stort, och antalet tennisbanor räcker knappt till. Förhoppningsvis kommer danderydsbor nu att kunna utnyttja de nya fina banorna i Catella Arena på tider då inte tennisakademin har behov av dem. Och det kan säkert yppa sig möjligheter till samarbete med våra tre lokala tennisklubbar och kanske någon av våra skolor. Och sist men inte minst är nu Danderyd ett namn på sportens världskarta, vilket gör att vi kommer att dra till oss både intresse och besökare utifrån. Jag är verkligen glad över att Good to Greats verksamhet nu har kommit igång, trots att vår lokala opposition med C i spetsen har gjort – och fortfarande gör – allt de kan för att hindra, motarbeta och försvåra för dem.

Läs mer om nya Catella Arena i SvD: https://www.svd.se/mangmiljonarena-ska-lyfta-svensk-tennis

Nos- och spaningspatrullen kör igång

I går hölls ett startmöte för det som kallas nos- och spaningspatrullen. Ett 50-tal hundägare hade slutit upp på Djursholms slott, där Trygg i Danderyd tillsammans med Polisen och Stockholms Kennelklubb höll en utbildning om hur hussar och mattar kan bidra till att öka tryggheten i vår kommun. Nos- och spaningspatrullen är tänkt att vara ett komplement till grannsamverkan och annan brottsförebyggande verksamhet, och går helt enkelt ut på att hussar, mattar och hundar ska vara uppmärksamma i samband med promenader i våra villakvarter. Man ska naturligtvis inte ingripa eller utsätta sig för risker – därför är utbildning en förutsättning för deltagande. Vår ordförande i Trygg i Danderyd, Hanna Bocander, hälsade välkommen till mötet och när jag pratade med henne efteråt var hon mycket nöjd med uppslutningen och resultatet. Låt oss hoppas att detta initiativ kan bidra till att göra vår kommun lite tryggare. Och låt oss hoppas att Alliansen kan bilda regering efter valet, så att vi får en rejäl satsning på fler poliser. För – hundar och hussar och mattar i all ära – det behövs verkligen!

Lördagskampanjen imorgon

I morgon ansvarar den moderata gruppen i fastighetsnämnden, under ledning av Torsten Sjögren, för lördagskampanjen med husbilen kl. 12.00-13.30. Dessutom rullar Moderaternas vårkampanj vidare ända fram till den 5 maj. Själv har jag idag på morgonen varit ute och delat flyblad i Mörby centrum tillsammans med Isabella Hökmark, Bigitta Sundman, Carina Erlandsson, Anders Paulsen och Robert Nibelius. Reaktionerna var positiva – kul! Under vårkampanjen genomförs bland annat dörrknackning och flygbladsutdelning i morgonrusningen. Du som har facebook-konto – glöm inte att registrera dig som följare av Moderaterna i Danderyd!

Trevlig helg!