Olle Reichenbergs fredagsbrev 31 augusti

Kommunen söker ny hyresgäst till Berga gård

Igår kväll hade vi gruppmöte med den moderata kommunfullmäktigegruppen. Som vanligt gick vi igenom de ärenden som ska behandlas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, även om en hel del diskussion också ägnades åt den pågående valrörelsen. Våra gruppmöten är givande och brukar vara välbesökta. Vi har högt i tak i våra diskussioner, och det är inte alltid vi tycker lika. Men vi lyckas (nästan) alltid ena oss om en gemensam uppfattning.

Ett av de ärenden som kommer upp på kommunstyrelsen på måndag gäller Berga gård, som ligger intill Danderyds kyrkogård. Gården har stått tom en tid i avvaktan på bland annat att fastighetens skick ska undersökas. Nu är detta klart och vi skrider till handling. För det första föreslås att gården säljs till kommunens helägda bolag Djursholms AB. Det görs för att vi i Djursholms AB vill samla fastigheter av kulturhistoriskt intresse som kommunen äger, men som kanske inte lämpar sig för kommunal verksamhet. Parallellt med detta söker vi nu en hyresgäst till gården. Vårt önskemål är att hitta en hyresgäst som bedriver en verksamhet som är öppen och tillgänglig för danderydsborna (t ex café, kulturverksamhet och liknande). När vi har en ny hyresgäst klar är tanken att med denna diskutera vilken nivå vi ska lägga den kommande renoveringen av gården på. Den nya hyresgästen ska ju betala delar av renoveringen över hyran. Jag ser med spänning fram emot att få ta del av de förslag som kommer in! Jag tror att vi har goda möjligheter att göra Berga gård till ytterligare en trevlig mötesplats i vår kommun!

Läs kommunens annons här: https://www.danderyd.se/Nyheter/2018/Kommunen-soker-en-verksamhetsutovare-till-Berga-gard/

 

Beslutet om Ginnungagap överklagat

Ytterligare ett ärende som står på agendan för kommunstyrelsens sammanträde på måndag gäller fastigheten Ginnungagap i Djursholm. Fullmäktige fattade före sommaren beslut om att sälja en del av fastigheten till Vectura AB, för att de ska uppföra ett vård- och omsorgsboende. Kommunen kommer att bygga ett korttidsboende på fastigheten intill. Beslutet har nu överklagats av en ledande centerpartist.

Det är väldigt tråkigt att detta angelägna projekt nu riskerar att försenas ytterligare. Inte minst korttidsboendet är synnerligen efterfrågat, exempelvis av anhörigvårdare som verkligen är i behov av ett avlastningsboende i den egna kommunen. Vi ska naturligtvis göra allt vi kan för att få de nya boendena på plats så snart som möjligt, men vi tvingas nu avvakta Förvaltningsrättens dom. Det kan tilläggas att den samlade oppositionen även tidigare gjort vad de kan för att fördröja byggandet, genom att tvinga fram en så kallad minoritetsåterremiss.

 

Stocksunds torgs dag på lördag

Nu på lördag den 1 september går traditionsenligt Stocksunds torgs dag av stapeln! Arrangemanget startar kl 11.00 och kl 12.00 blir det en utfrågning av lokala politiker, då jag kommer att representera Moderaterna. Vi moderater kommer förstås att vara på plats med vår husbil för att kampanja och tala med stocksundarna.

 

Kända moderata företrädare besöker valstugan nästa vecka

Nu går vi in i valrörelsens slutspurt! För att öka tempot i kampanjen har vår spurtgeneral, tillika föreningsordförande, Ulla Hurtig Nielsen, bjudit in några kända moderata företrädare till vår valstuga i Mörby centrum. Så här ser besöksschemat ut:

 

Onsdag 5 september kl 14.00 – Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (arrangemang av våra flitiga Moderata seniorer)

Onsdag 5 september kl 16.00 – Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons

Torsdag 6 september kl 16.00 – Riksdagsledamot Karin Enström (fd försvarsminister)

Torsdag 6 september kl 17.00 – Europaparlamentariker Gunnar Hökmark

Fredag 7 september kl 16.00 – Vår egen riksdagskandidat från Danderyd, Anders Paulsen

 

Nu ökar vi även tempot när det gäller dörrknackning och andra kampanjaktiviteter! Du som vill göra en insats i kampanjen har fortfarande chansen! Hör av dig till danderyd@moderaterna.se. Alla insatser behövs!

Trevlig helg!