Ny skattesmäll mot Danderyd om S vinner valet

Danderyds kommun betalar idag 566 miljoner kronor i utjämningsskatt till andra kommuner och landsting i landet. I ett nytt förslag från regeringen föreslås kommunen betala över 6 miljoner kronor ytterligare. Det är mycket pengar som istället skulle gått till kommunens skolor och äldreboenden. Regeringen föreslår att även Stockholms läns landsting ska betala 1,4 miljarder kronor mer, vilket skulle innebära mindre resurser till både sjukvården och kollektivtrafiken i länet.

– Det är upprörande att regeringen vill lägga ytterligare börda på danderydsborna. Vi betalar redan idag mer än en halv miljard i utjämningsskatt. Nu får det vara nog , säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

– Att hela tiden kräva mer och mer i skatteutjämning av de som bor i Stockholmsregionen är orimligt för de hårt arbetande skattebetalare som ska betala. Höjningen motsvarar 3 000 kronor i skatt per år för en vanlig familj. Statsminister Stefan Löfvén måste ge besked innan valet om de tänker gå vidare med förslaget, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting.

 

Fakta

  • Danderyds kommun betalar 566 miljoner kronor i utjämningsskatt under 2018. Med regeringens nya förslag föreslås kommunen betala 6,1 miljoner mer. Det motsvarar totalt 572 miljoner kronor.
  • Stockholms läns landsting är det enda landstinget i landet som betalar utjämningsskatt till andra kommuner och landsting. Under 2017 betalade landstinget netto 1,5 miljarder kronor. Nu föreslås att landstinget ska betala ytterligare 0,8 miljarder kronor i kostnadsutjämning kommande år. Det motsvarar totalt 2,3 miljarder kronor. Försämringen i kostnadsutjämningen jämfört med idag är 1,4 miljarder kronor per år.
  • Utredningen som regeringen beställt fram skulle presenterats i juni, men har skjutits fram till efter valet.