Olle Reichenbergs fredagsbrev 14 september

Kommentar till valresultatet

Så är då 2018 års valrörelse avslutad. Tyvärr måste jag konstatera att vi moderater har gjort ett mycket dåligt valresultat. I Danderyd backar vi i alla tre valen. I riksdagsvalet tappar vi 8%, i landstingsvalet nästan 12% och i kommunvalet 10%. Valresultatet kommer naturligtvis att analyseras på längden och bredden, men några saker kan vi slå fast redan nu. Vi har påverkats av rikstrenden, där M och MP går tillbaka och C, KD och SD går fram. Men det är också så att den senaste tidens diskussioner om byggprojekt i Danderyd har påverkat resultatet, och förflyttat väljare från M till framför allt C. Jag vill förstås gratulera Siv Sahlström (C) till en enastående framgång! Grattis också till KD och SD som ökar två mandat var, och till L och S som jag tycker gör bra resultat. Vi inväntar fortfarande det slutgiltiga valresultatet, men inga större förändringar torde vara att vänta. Nu fokuseras därför arbetet på att forma en borgerlig majoritet som ska leda Danderyd de kommande fyra åren.

Valresultatet till trots tycker jag att vi har gjort en mycket bra valkampanj! Många moderater har lagt ner enormt mycket tid och kraft och vi har varit många som har jobbat! Jag vill rikta ett mycket stort tack till alla som har bidragit i arbetet och gjort att det har varit roligt att delta i kampanjen. Låt mig ändå nämna några delar av kampanjen särskilt. Dörrknackningen har varit föredömligt organiserad av Bigitta Sundman och Fredrik Näslund. De har lagt ner ett enormt engagemang och det har varit roligt och positivt att knacka. Det var många, många år sedan så många moderater knackade dörr i Danderyd, vi måste nog gå tillbaka till 1990-talet för att hitta motsvarande. Vi har haft en välbesökt och välfungerande valstuga, där Christina Böös och Carina Erlandsson dragit ett tungt lass. Hanna Bocander har ansvarat för vår kampanj i sociala medier, där vi har synts mer än någonsin, och Leo Smidhammar har gjort moderata kampanjfilmer som lagts ut på nätet. Ulla Hurtig Nielsen såg till att vår spurtkampanj fick extra energi och Erik Hafström och hans Moderata seniorer var som vanligt aktiva och engagerade i hela valrörelsen. Anders Paulsen såg till att vi hade en trevlig valvaka och efter den har inte minst Ludde Waldenström gjort en fin insats med “avrustningen” och nedplockande av affischer. Och jag kan naturligtvis räkna upp många, många till som har jobbat i kampanjen. Jag vill verkligen tacka alla moderata kampanjarbetare varmt för en fantastisk insats!!!!!

Hur ser nu vägen framåt ut? Låt oss vara ärliga och ödmjuka och konstatera att vi måste dra lärdom av valresultatet. Vi ska ha mer dialog och information då det gäller byggprojekt, och det redan i tidiga skeden. Vi ska ha öppna och transparenta processer. Vi ska fokusera kommunal kärnverksamhet – se till att vi har riktigt bra skolor och äldreboenden. Och vi ska se till att föreningslivet ges goda förutsättningar då det gäller kultur- och idrottsverksamhet för våra barn och ungdomar. Och vi ska förstås slå vakt om en fortsatt låg skatt.

Vi måste också arbeta med vår partiorganisation, så att vi blir ännu bättre på att fånga in danderydsbornas synpunkter. Vi bör fortsätta med kontinuerlig dörrknackning under hela mandatperioden, för att öka vår synlighet och tillgänglighet i alla delar av kommunen. Samtal vid dörrknackning är också en väg att öka antalet medlemmar i Moderaterna. Det gör i sin tur att vi kan rekrytera kandidater och förtroendevalda, så att vi kan bredda oss som parti och förening. Vi måste också bli bättre på att engagera våra moderata förtroendevalda också i föreningsarbetet.

Låt oss nu gemensamt anta väljarnas utmaning till oss! Jag kan försäkra alla Fredagsbrevets läsare att jag är laddad och revanschsugen, och det hoppas jag att vi alla är! Först ska vi forma en stabil koalition, och sedan ska vi kavla upp ärmarna och jobba hårt och se till att vi levererar! Redan nästa år har vi en ny valrörelse, denna gång till Europaparlamentet. Även om det är en helt annan typ av val, är det en möjlighet för oss att ta en första revansch. Och den stora revanschen, den tar vi 2022! 

Trevlig helg!