Olle Reichenbergs fredagsbrev 5 oktober

Officiell byggstart för JM:s projekt vid Golfbanevägen

Igår morse var det officiell byggstart för JM:s projekt Condor på Golfbanevägen vid Mörby centrum. De nya bostäderna är en del av Mörby centrum-utvecklingen och ingår som en del i den detaljplan som omfattar ombyggnaden av centrumanläggningen. Byggrätten såldes till JM i slutet av 2016 för 220 miljoner kronor. Här kommer nu att byggas 108 bostadsrättslägenheter med beräknad inflyttning 2020. Lägenheterna är förstås mycket attraktiva – det är nära till butiker och service och det är ca två minuters promenad till tunnelbanan, och arkitekturen är tilltalande. Därför är det kanske heller inte så konstigt att många danderydsbor förhandstecknat sig för lägenheter i projektet. Byggstarten i torsdags markerades genom att JM:s VD Johan Skoglund, tillsammans med mig och byggnadsnämndens ordförande Isabella Hökmark, tryckte ner handtaget till en tändapparat. Fast nån sprängning inträffade inte, utan istället gick några fyrverkeriliknande saker igång, och det blåstes fanfar. Så det var en festlig och trevlig liten tillställning!

Läs mer på Danderyds kommuns webb: https://www.danderyd.se/Nyheter/2018/Nya-bostader-vid-Morby-centrum/

Och läs Mitt i Danderyds artikel om byggstarten här: https://mitti.se/nyheter/byggandet-bostader-paborjats/?omrade=danderyd

 

Otäckt knivrån mot närbutik på Nora torg

Trygghetsfrågan var verkligen på agendan i inledningen av valrörelsen i Danderyd. Och en påminnelse om att denna fråga mer eller mindre ständigt är aktuell fick vi igår kväll, då den lilla närbutiken på Nora torg rånades. Jag är själv där emellanåt eftersom jag bor ganska nära, och brukar då prata en del med butiksägaren. Han och hans medarbetare gör verkligen sitt bästa för att leverera närservice till boende i området och butiken bidrar till att göra Nora torg levande. Det känns hemskt att ett otäckt knivrån har inträffat på denna lugna plats, och mina tankar går till dem som utsatts för detta. Jag hoppas verkligen att rånet ska klaras upp, och att gärningsmännen får sitt rättmätiga straff.

Läs mer om händelsen i Danderyds Nyheter: https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/matbutik-ranad-agaren-knivhotades/reprje!yhNum4vHRZ4nhuuMM0twQ/

 

Regeringen vill ytterligare öka straffbeskattningen av stockholmarna

I veckan skrev finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), på SvD Brännpunkt om den djupt orättvisa utjämningsskatten. En utredning som beställts av regeringen Löfvén föreslår att straffbeskattningen av stockholmarna ska öka ytterligare. Utredningen föreslår vissa ändringar inom den sk kostnadsutjämningen, vilka sammantaget skulle innebära att Stockholms läns landsting måste betala ytterligare 1,6 miljarder kronor varje år. Även Danderyds kommun skulle få betala ett par miljoner ytterligare varje år. Som om det inte räcker med den dryga halva miljard vi betalar redan idag. “Stockholmarna ska inte vara Sveriges bankomat”, skriver Irene i artikeln. Det är bara att hålla med!

Läs Irene Svenonius debattartikel här: https://www.svd.se/stockholmarna-ska-inte-vara-sveriges-bankomat

 

Trevlig helg!