I tider av kris blir det uppenbart att det är skillnad på att ha ansvar och att ta ansvar

Här kan du läsa Hannas senaste inlägg i vårt nyhetsbrev. Bli medlem här så får du också vårt nyhetsbrev.

Allt som har gått snett med Sveriges corona-strategi är, enligt statsminister Stefan Löfven, andras fel.
– I våras var det kommunernas fel
– Nu är det regionernas
– Men det är aldrig regeringens.

Regeringen och staten har inget ansvar för att smittspridningen och dödligheten i Sverige är skyhögt större än i våra grannländer enligt statsministern. (Antal döda per den 4 dec 2020: Norge 353 resp. Sverige >7 000 döda.)

När kommunstyrelsen i Danderyd av coronaskäl beslutade att vinterbron till Tranholmen skulle läggas ut tidigare möttes det av kritik. Frågan drevs till domstol av arga Tranholmsbor som ansåg att jag i egenskap av ordförande överträtt mina befogenheter.

Att vara politiker handlar ofta om att våga fatta svåra och impopulära beslut. Fler exempel från Danderyd på svåra corona-beslut som möts av kritik är bland annat stängningen av seniorträff, isbanor och bibliotek. En eloge till er som agerat!

Hur gick det då för de upprörda Tranholmsborna? Domstolen avslog deras talan. Beslutet om bron var inte lätt men det var rätt. Aristoteles sa att ”enda sättet att undvika kritik är att inte göra något” vilket verkar vara regeringens melodi. Vi moderater väljer istället att agera. Och när inte vår statsminister tar nationellt ansvar så gör vi det lokalt.

Läs gärna Danderyds kommuns Delutvärdering Covid-19. Den visar att kompetenta chefer och kloka politiker gör skillnad – även o(m) bara på det lokala planet.

Men störst skillnad ändå för att minska risken för smittspridning ligger i händerna på dig och mig. Undvik icke nödvändiga kontakter!

Hanna Bocander
Kommunstyrelsens ordförande
hanna.bocander@danderyd.se