Helghälsning från Hanna

Hej!
Här kommer min fjärde hälsning, gensvaret har varit stort och över förväntan. Tack!
Er feedback är ovärderlig och både ris och ros är uppskattat. Fortsätt gärna kommentera, kontakten med er medlemmar, sympatisörer och alla Danderydsbor är viktig och betyder mycket för mig.

Ordförandeförslaget 
Nu närmar vi oss beslut om budget för 2024. Som traditionen bjuder börjar processen med att kommunstyrelsens ordförande presenterar sitt budgetförslag, det s.k. ordförandeförslaget. Här i kort punktform mitt förslag med mina tre viktigaste prioriteringar.  Klicka här för komma till hela budgetförslaget.   Jag föreslår:
· 72 miljoner kronor mer till barn, unga och äldre 
· 10 öre i skattesänkning 
· 27 miljoner kronor mer till övriga verksamheter
Osäkerhetsfaktorn är stor när kommunen planerar sin ekonomi framåt. Kraftiga räntehöjningar påverkar också kommunens kostnader för lån. Inflationen är hög och oförutsägbar och har exempelvis gjort att kommunens pensionskostnader stigit kraftigt. Trots detta är det min bedömning är att vi 2024 kommer att ha en ekonomi som klarar av att leverera hög kvalitet i kärnverksamheten och där vi fortsatt kan säga att Danderyd är Sveriges bästa kommun att leva, bo och verka i.

Vi sänker skatten igen 
När vänsterstyret i Stockholm höjer skatten gör vi tvärtom. Skatten sänkts med 10 öre. Enkelt uttryckt så kan vi göra det genom att vi prioriterar och håller hårt i slantarna samtidigt som vi under flera år byggt upp en redundans i kommunens ekonomi.

Vi investerar i skola och utbildning 
Stora investeringar planeras för att renovera och modernisera skolor. Detta görs samtidigt som vi skjuter till 40 miljoner kronor mer till utbildning. Totalt får skola och äldreomsorg ett tillskott om 72 miljoner kronor under nästa år.  Budget 2024 är ett styrkebesked från Moderaterna i Danderyd!

Uppdrag om ett samlat arbete för en mer effektiv inköpsorganisation 
En budget är inte bara kronor och ören för kommande år, det är också nödvändigt att se längre fram. Vad kan skruvas ytterligare för att effektivisera organisationen. Nu ska kommunens upphandling på över 1 miljard kronor per år genomlysas.  Vid kommunstyrelsens möte den 17 november ger jag kommunledningskontoret i uppdrag att utreda hur inköpsprocessen kan bli mer effektiv för att långsiktigt sänka kommunens totala kostnader.

Moderaternas partistämma den 19–22 oktober i Umeå 
Vid partistämman som äger rum vart fjärde år har jag haft förmånen att i fyra dagar få leda Stockholms ombud i arbetsgruppen Ett företagsammare Sverige.  Ombud från hela landet samlades för att diskutera och debattera Moderaternas framtida politik. Stämman behandlade fem omfattande politiska propositioner, över 270 motioner samt fastställt listan med kandidater till Europavalet. Nu hoppas vi knipa ett mandat till vid nästa års val så Moderaterna får ett efterlängtat femte mandat.  Bland annat ledde vårt arbete i utskottet och på stämman till att ombuden beslutade att reavinstskatten ska sänkas liksom skatten på ISK och på öl (!).  Vidare beslutade stämma att partiet ska verka för att avskaffa flerbarnstillägget men redan innan beslutet på stämman uppgav Ulf Kristersson i sitt stämmotal att det är dags att fasa ut tillägget. Jag gläds åt beslutet då det är ett viktigt steg mer jämställt Sverige för alla.  Även Carl Gustaf Pfeiffer från Moderata Ungdomsförbundet representerade Danderyd och han gjorde strålande insatser från talarstolen. Och jag kan konstatera att M-Danderyd gör skillnad och påverkar vår moderata politik även nationellt. Tack för alla hejarop från er som följde stämman hemifrån er skärm. 

Önskar er en fin allhelgonahelg. Själv tar jag ledigt två dagar för att vara med mina höstlovslediga barn.

Hälsningar  Hanna